Älsklingsfrö® under förändring!

En del av er, som kanske också följer mig via min Facebooksida, vet redan att Älsklingsfrö står under förändring. Det kommer tyvärr göra att bloggen kommer få stå tillbaka lite, åtminstone nu för en period. Jag har länge velat och funderat på vad jag vill med Älsklingsfrö och har kommit fram till att mitt syintresse är så stort att jag absolut inte vill minska ner på det jag håller på med. Och då går det till slut inte riktigt ihop sig att ha sömnaden som en hobby. Allra helst som jag framöver inte kommer ha någon annan inkomst (föräldradagarna börjar sina). Så efter mycket funderande under en ganska lång period bestämde jag mig innan jul och tidigare i veckan fick jag beskedet: jag innehar nu F-skattsedel (eller FA-skatt) och tar Älsklingsfrö vidare till företagsnivå.
 
Inom de närmaste veckorna kommer jag jobba febrilt på en webshop där jag kommer lägga in allt det som finns färdigt för direkt leverans. Jag kommer även lägga upp en del "minikollektioner" och kanske även kommer välja att ha en second hand avdelning men det är verkligen bara kanske. Det som jag kommer lägga mest tyngd på är:
 
  • Jag vill inrikta mig på att sy och sälja specialanpassade plagg till barn med särskilda behov. Med andra ord: hos Älsklingsfrö ska du som förälder kunna beställa plagg som är anpassade till just ditt barns särskilda funktionsnedsättning. Du som förälder talar om vad du tror att ditt barn kan tänkas behöva för att vardagen skall underlätta när det gäller på-och avklädningsdelen och jag försöker tillgodose dessa behov.
  • Jag kommer erbjuda färgglada/mönstrade mamma/amningsplagg, dock enbart till att börja med överdelar i form av toppar, tunikor, klänningar.
  • Och till sist kommer du så klart även fortsättningsvis kunna specialbeställa plagg utifrån ditt barns och dina önskemål oavsett funktionsnedsättning eller ej.
 
Så med det vill jag önska alla varmt välkomna till Älsklingsfrö som företag och jag blir så klart jätteglad om du vill sprida mitt budskap vidare och följa med mig in i ett nytt spännande år. Och under några veckor kommer jag också ha beställningsstopp på grund av allt förändringsarbete.
 
Bjuder på en bild på mina senast sydda privata kläder.

Bättre sent än aldrig: syåret 2014 inleds med...

 ...lite mer avancerad sömnad faktiskt. Eller alltså så avancerat är det väl egentligen inte, det är bara en hel del moment att tänka till vid lite extra för att slippa ta fram sprätten. Så med den här helfodrade fleeceoverallen har jag suttit stunder jag kunnat vara ostörd och pigg i huvudet. Det första knöliga momentet var faktiskt att få kläpparna på dragkedjorna. Jag använde mig utav dragkedja på metervara med valbara dragare och ja det är en viss teknik att få på dem. Dessutom lyckades jag under arbetets gång dra bort dem att par tre gånger.
 
Att sy den har väl sedan inte varit några större problem. Det som gav mig lite huvudbry först var hur jag skulle få ordning på dragkedjorna och vändningen utav tyget på mitt biten. Men vid ett tillfälle av extra klarhet löste det sig också. Eftersom mönstret till overallen, som heter Pingu, kommer från ett nummer av Ottobre  fanns det ju en beskrivning att följa. Men allt som oftast blir man bara mer förvirrad av deras beskrivningar så jag körde till största del efter eget huvud i alla fall. Och flera detaljer är bortplockade från grundmönstret, samt en och annan tillagd. Något jag tyckte de hade snålat med var längden på överviket vid händerna (vid fötterna fanns det ingenting alls). Så om jag skulle sy någon mer liknande overall skulle det få bli i alla fall 5 cm längre. Jag är inte 100% nöjd med slutresultatet, men i alla fall 99,8%, så det får kännas ok.
 
 Tyg: härligt lurvig velour från Tygpyssling, vävt tyg från påslakan till vindslåerna/dragkedjeskydden, lime mudd från Stoff & Stil och foder i jerseytyg med stjärnor från Jofotex. Lite extra pynt i form av två fina stjärnknappar från LE.knappar på Facebook.
 
Och samma dag tänkte jag att jag skulle prova på att sy en tröja till lillherrn utifrån samma idé som till klänningarna jag visade upp i föregående inlägg. Riktigt kul att sy, men lite meckigt. Och jag lovar att nästa gång väljer jag inte att kanta med mudd, utan med jerseytyg precis som till klänningarna. Det blev mycket smidigare. Jag insåg också att till lillherrn hade jag behövt göra halsringningen lite vidare. Tröjan nedan blev ett litet ihopkok av flera olika tyger, dock tycker jag ett ganska lyckat sådant. Nästa tröja jag gör med den här lösningen skall jag göra en beskrivning på så ni också kan prova om ni vill.
 
Tyg: fordon inhandlade genom Jofotex, även den svarta jerseyn. Trikån med stjärnor & rock från Delatezz och mudden från Stoff & Stil.
Kategori: Gott & Blandat Taggar: dragkedja, fleece, fleeceoverall, foder, overall, raglanärm, tröja, överdel;

Lite vuxet också: beställd nyårsblåsa bl a

Japp som avslut på 2013 års bildrace kommer faktiskt något vuxet. Och först ut ytterligare en kreation som skulle gå till huset bredvid. För inhandling utav dessa tyger åkte vi faktiskt tillsammans till Jofotex. Tyget till överdelen hittade hon nästan med en gång och hon hade en ganska klar bild av ungefär vad hon var ute efter färgmässigt. Sedan kom jag med lite input och olika idéer ikring hur man kunde göra. Hon berättade vad hon ville ha som utgångspunkt och det var att det skulle vara en klänning som funkade för amning. Tillsammans kom vi fram till den här lösningen: 
 
Samtliga tyger inhandlade på Jofotex. En salig blandning utav mönster med ett snyggt resultat. Jag har dock inte sett slutresultatet på beställaren så jag hoppas det blev till belåtenhet.
 
Resultatet är alltså en blanding utav tre tyger. Och även en salig blandning av mönster och idéer. Utgångspunkten till överdelen tog jag från ett nummer av Ottobre dam. Egentligen var det en omlottkofta med lite annorlunda. Jag klippte ut delarna och gjorde direkt några små ändringar. Sydde upp en toille (nedan) och gick över så hon fick prova. Och gjorde ytterligare några ordentliga justeringar i mönstret för att sedan klippa till överdelen ovan. Ränderna ger en riktigt häftig effekt när de hamnar på lite olika håll. Kjoldelen ville hon sedan ha slimmad men ändå med lite volym nedtill, så mitt förslag blev en lite klockad variant i fyra våder. Något som i alla fall ser riktigt snyggt ut på provdockan. Lite spetsinslag hade vi också kommit överens om att hon skulle ha i klänningen så vi satsade på att göra en avskärning i midjan, ett volangavslut på kjoldelen och så som "muddavslut" på ärmarna. 
 
Som nämnt tidigare användes alltså överdelen till klänningen nedan som toille för klänningen ovan. Men när jag ändå var igång kunde jag ju lika gärna fixa till en klänning till mig själv. Dock med en annan lösning på kjoldel och lite andra smådetaljer. Jag kan inte bära upp omlott något bra till exempel. Sp omlottdelarna sydde jag helt sonika fast i varandra, med ett helt annat resultat. Hur man får till kantningen och den annorlunda skärningen vid "axelsömmarna" ska jag berätta om i nästa inlägg. När jag först såg det här tyget tyckte jag jättemkt om det. När det kom hem kände jag mig mera tveksam, men nu när det är "förädlat" känns det bra igen. Det gör sig som klänning helt enkelt.
 Tyg: inköpt genom Tygsamlarna på Facebook av någon som i sin tur köpt det på Tradera. Och samma tyg är använt rakt igenom hela klänningen.
 
Egentligen borde jag ha börjat det här inlägget med den här toppen. För den syddes faktiskt över en månad tidigare. En bit tyg som blev över som jag inte alls om på vad jag skulle göra med först. Men eftersom jag behöver flera t-shirts/toppar så bestämde jag mig för att det var vad tygbiten skulle få bli. Och jag är nöjd. Och visst är det snyggt att kanta med samma tyg som man syr i? Ha ha, ingen ledande fråga där inte, men jag lovar, du får tycka annorlunda. Jag tycker i alla fall att det är snyggt!
 
Tyg: inhandlat genom Facebookgruppen RireMix. Franskt modetyg, en följsam härlig viscosejersey med lycrainblandning.
 
Och med det: hej och tack syår 2013 och varmt välkommen syår 2014 (bara några veckor in på året). Jag hoppas på många spännande utmaningar och framför allt på att jag får tiden att utmana mig själv mellan varven.